Епидемията от грип през зима 2013 е по-бавна

Епидемията от грип, която обхваща България през зимата на 2013 година, върви по-бавно.

Досега смесицата от грипните вируси не са покрили стойностите за епидемия в страната. Това обяви главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщи агенция БГНЕС.

Досега винаги един щам надделяваше и се обявяваше епидемия. В Европа взе предимство щамът Калифорния (известен като свински грип), след това се включиха и доста от Б вирусите, последно установяваме, че 26 нови положителни проби имаме, от които половината са Б, половината са А грипни вируси, добави Кунчев и уточни, че А грипните вируси имат по-голям потенциал да предизвикват епидемии.

Здравният инспектор каза, че 70-75% от положителните проби в момента са от свински грип. “За обикновения човек какъв точно тип грип боледува няма особено значение. Всеки грипен вирус може да предизвика усложнения – бронхити, отити и т.н. По принцип тазгодишната епидемия върви малко по-бавно. Вече 3-та – 4-та седмица нарастват вирусите, а темпът на развитие на епидемията е малко по-бавен. Вероятно в по-високата възрастова група хората имат имунитет към Калифорния. Но за първи път виждам грипни заболявания, които много хора ги изкарват на крака“, заяви Кунчев. Той подчерта, че имунитетът при грипа трае най-много година, поради което се налага да се съобразява ваксината с всеки нов щам.

Здравният инспектор съобщи, че в момента с най-висока заболеваемост е Хасково и там вероятно вече е обявена грипна епидемия. Следват Пазарджик. Кърджали, Ловеч, Силистра като градове с най-висока заболеваемост от грип в момента.

За София картината не е драматична все още (към 15 февруари 2013 година). Тук има повишаване на заболеваемостта, но тя върви към средната за страната, не е чак толкова висока. Когато вземат решение нашите колеги по места за обявяване на грипна епидемия, те не вземат предвид дневните данни. Базираме се най-вече на седмична заболяемост, защото има хора, които предпочитат да ходят на лекар в определен ден от седмицата“, посочи Кунчев.

Той разясни как започва заболяването от грип – вирусът влиза в клетките, развива се първо чрез носоглътката. Когато излезе масово, вече има висока температура, главоболие, болки в мускулите, втрисане.

Снимка: Andrzej Gdula