ЕП иска още изследвания на канабиса за медицински нужди

канабис

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призовават за обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по темата.

В последните години се появиха проучвания на терапевтичните свойства на канабиса и на съдържащите се в него активни съставки.

По тази причина някои страни от Европейския съюз (ЕС) легализираха употребата на растението за медицински нужди, а други страни обмислят промени в законодателството си.

Световната здравна организация (СЗО) препоръча една от съставките на канабиса – канабидиолът (CBD), да не бъде класифицирана като контролирана субстанция.

Все още обаче няма единен европейски подход към използването на канабиса в медицината или за развлечение. Затова депутатите в ЕП призовават за обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по темата.

Направените до момента изследвания показват, че канабисът може да стимулира апетита (при загуба на тегло вследствие на СПИН) и да облекчава симптоми на умствени заболявания, епилепсия, астма, рак или Алцхаймер.

Смята се също така, че той може да намали менструалните болки и да ограничи риска от прекомерно пълнеене и диабет. Според депутатите обаче са нужни повече изследвания.

На 13 февруари 2019 г. ЕП одобри резолюция за използването на канабиса за медицински цели. Тя призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабис в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба.

Депутатите настояват да се засили финансирането на медицински изследвания за канабиса, а разработените на база на канабиса лекарства да бъдат покривани от здравноосигурителните каси.

Резолюцията посочва, че една ясна и стабилна правна рамка ще има положително влияние върху качеството и точното етикетиране на лекарствата и ще гарантира безопасен достъп на пациентите. Това би довело и до ограничаване на пазара на черно и установяване на надзор върху пунктовете за продажба.

Депутатите също така подчертават, че стриктната превенция на пристрастяването сред малолетни и непълнолетни лица и на уязвими групи трябва да бъде част от всяка бъдеща нормативна уредба.

Какво представлява канабисът:

Растението канабис съдържа над 100 активни съставки, включително тетрахидроканабинола (THC) и канабидиола (CBD).

Тетрахидроканабинолът е основното психоактивно вещество в канабиса. Канабидиолът от своя страна няма опияняващ или пристрастяващ ефект.

Употребата на канабиса и на активните съставки в него за медицински цели е свързано с изготвянето на различни органични и синтетични продукти.

В много страни се използва мексиканският термин „марихуана“ за листата на канабиса. Хашишът пък се приготвя от жлезите на растението и е с по-голяма концентрация на активните съставки от сушения канабис.

Можете да прочете и доклада на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите относно канабиса за медицински цели, публикуван през декември 2018 г.

Снимка: Хосе Луис Санчес Перейра