ЕП настоява за забрана на храни от клонирани животни

Европейските депутати призоваваха за забрана на храните от клонирани животни, съобщиха от пресцентъра на Европарламента.

Членовете на ЕП отново повториха на 8 юли 2010 г. своето искане за забраната на храни от клонирани животни и тяхното потомство при гласуването на законодателството относно новите храни. Те поискаха също да се наложи мораториум върху храните, използващи нанотехнологии, докато не бъдат отхвърлени потенциалните рискове за здравето.

Новите храни, които са произведени благодарение на нови технологични процеси или не са били традиционно консумирани в ЕС, са обект на регламент от 1997 г. Европейският парламент подкрепи на 7 юли 2010 г. рационализирана разрешителна процедура, при която Европейският орган за безопасност на храните ще извършва оценка на риска. Освен това, депутатите подчертаха своята загриженост относно използването на клонирани животни и нанотехнологии при производството на храни.

Към този момента не съществуват правила в ЕС, които да разрешават или забраняват производството на млечни продукти и месо от клонирани животни. Комисията и Съветът искат тези продукти да бъдат регулирани в рамките на правилата за новите храни, но в крайна сметка депутатите от ЕП ги изключиха от обхвата на регламента. Вместо това те призоваха за ново законодателство на ЕС, което изрично да забранява храните от клонирани животни и тяхното потомство, като междувременно се наложи мораториум върху тяхната продажбата.

Ясно мнозинство в Европейския парламент подкрепя етическите възражения относно промишленото производство на клонирано месо за храна. Клонираните животни непропорционално високо страдат от заболявания, малформации и преждевременна смърт. Европейските депутати призовават от години за подходящо регламентиране на проблема: време е Комисията да послуша Европейския парламент и гражданите по този въпрос.“, каза при дебата докладчикът на ЕП за новите храни Картика Лиотард.

Същевременно Европейският парламент реши, че наносъставките и храните, произведени чрез използване на нанотехнолигии, трябва да бъдат обхванати от регламента за новите храни. Депутатите призоваха за налагане на мораториум до изготвянето на специална процедура за оценка на риска и безопасността на нанотехнологичните процеси и наносъставките, изразявайки загриженост, че нанотехнологиите вече се използват при производството на храни и опаковки за храни. Всяка одобрена наносъставка, която е включена в дадена храна, трябва да бъде отбелязана на етикета, е мнението на членовете на ЕП.

При гласуване обаче мнозинството евродепутати отхвърли предложение за поправка към законодателството за задължително етикетиране на хранителни продукти, които произлизат от животни, хранени с генетично модифицирани храни.

Ако Съветът не приеме позицията на второ четене на Парламента, двете институции ще търсят постигането на компромис между своите позиции чрез помирителната процедура.

Снимка: sxc.hu