ЕП определи правила за по-ясни и информативни етикети на храните

Етикетите на хранителните продукти трябва задължително да включват информация за хранителната стойност на продуктите, както и препоръчителния дневен прием, съгласно приетите от ЕП на 16 юни 2010 г. поправки към законодателното предложение на Комисията, съобщиха от европейската институция.

Предложеното законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти цели да събере на едно място, да опрости и осъвремени съществуващите правила за етикетите на храните и общите правила за етикетиране.

ЕП подкрепи предложението на ЕК за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол, които трябва да бъдат посочени ясно и забележимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра.

Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и транс-мазнините също да бъдат посочени на друго място на опаковката. Те искат също така етикетите да отговарят на редица условия, за да се гарантира тяхната четливост.

Страната на произход и досега задължително трябваше да се посочва за определени продукти, като говеждо месо, мед, пресни плодове и зеленчуци и зехтин. Депутатите подкрепиха разширяването на този списък с всички меса, пилешки и млечни продукти, както и за други продукти, състоящи се от една единствена съставка. Страната на произход трябва да се обозначава и за месо, пилешко и риба, които се използват като съставки в преработени храни. За месата трябва също така да бъде посочено къде животното е било родено, отгледано и заклано. Месо от животни, които преди клането не са били зашеметени (съгласно някои религиозни традиции), също трябва да бъде подходящо обозначено.

Депутатите искат храните, които не са предварително опаковани, като например месото от месарския магазин, да бъдат изключени от изискванията за етикетиране. Микропредприятията, които произвеждат ръчно изработени продукти, трябва също да бъдат изключени. Мнозинството от депутатите подкрепиха също така изключването от обхвата на законодателството на алкохолните напитки, но поискаха стриктно етикетиране на смесените алкохолни напитки, като препоръчаха те да бъдат държани отделно от безалкохолните напитки в местата, където се продават.

След като законодателството бъде окончателно прието, хранителната индустрия ще разполага с три години за адаптиране към новите правила. Този срок ще бъде от пет години за предприятията с по-малко от 100 служители и годишен оборот под 5 милиона евро.

Снимка: sxc.hu