>

Есенна рецепта за патешко с тиква и сос гъби

патешко с тиква

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за есенно ястие от патешки гърди с тиква.

Представяме кулинарна рецепта за здравословно и есенно основно ястие от патешки гърди с печена тиква , която се приготвя лесно за около час.

Необходими продукти за 1 порция:
200-250 г патешки гърди
200 г тиква
20 г краве масло
20 мл зехтин
2 клонки пресен розмарин
30 г обелени тиквени семки
20 мл балсамов оцет
50 г мед
5 г чесън
сол, черен пипер и червено вино на вкус

Начин на приготвяне:

Патешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер, запечатват се от двете страни в силно сгорещен тиган и се поставят в тава. Сипва се вино, слага се розмаринът и месото се пече 7-8 минути в умерена фурна.

Тиквата се реже на кубчета и се запържва с чесъна в зехтина. Прибавят се семките и се овкусява със сол.

В подходящ съд се загряват балсамикото, медът и сосът от патешките гърди. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня и се прибавя маслото, като се бърка непрекъснато.

Опечените патешки гърди се оставят 2-3 минути леко да се охладят и след това се нарязват на шайби.

Подреждат се в чинията и се сервират с тиквата и соса.

Източник и снимка: Кауфланд