
Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за есенно ястие от патешки гърди с тиква.
Представяме кулинарна рецепта за здравословно и есенно основно ястие от патешки гърди с печена тиква , която се приготвя лесно за около час.
Необходими продукти за 1 порция:
200-250 г патешки гърди
200 г тиква
20 г краве масло
20 мл зехтин
2 клонки пресен розмарин
30 г обелени тиквени семки
20 мл балсамов оцет
50 г мед
5 г чесън
сол, черен пипер и червено вино на вкус
Начин на приготвяне:
Патешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер, запечатват се от двете страни в силно сгорещен тиган и се поставят в тава. Сипва се вино, слага се розмаринът и месото се пече 7-8 минути в умерена фурна.
Тиквата се реже на кубчета и се запържва с чесъна в зехтина. Прибавят се семките и се овкусява със сол.
В подходящ съд се загряват балсамикото, медът и сосът от патешките гърди. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня и се прибавя маслото, като се бърка непрекъснато.
Опечените патешки гърди се оставят 2-3 минути леко да се охладят и след това се нарязват на шайби.
Подреждат се в чинията и се сервират с тиквата и соса.
Източник и снимка: Кауфланд