
Вкусна и здравословна кулинарна рецепта от алпийската италианска кухня за есенна салата с пържени гъби, ябълки и орехи.
Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословна есенна салата с пържени гъби, ябълки и орехи, която се приготвя за около 40 минути.
Необходими продукти за 4 порции:
400 г гъби (печурки или кладница)
150 г салата Дъбов лист
40 г орехи
2 бр. ябълки (зелени или кисели)
1 бр. радичио
50 г краве масло
2-3 с.л. балсамов оцет
2-3 ч.л. мед
2 ч.л. горчица (средно люта)
морска сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и в зависимост от големината им ги нарязваме на две или на четири. Накълцваме на едро орехите. Почистваме салатата и радичиото и ги накъсваме на парчета с размер на една хапка. Измиваме ябълките, отстраняваме семките и ги нарязваме на тънки резени.
В тиган без мазнина запичаме леко орехите. Изваждаме ги и ги оставяме настрана. Запържваме гъбите на порции, като пържим всяка порция в 1 ч.л. сгорещено масло за 1 минута от всяка страна. Овкусяваме ги със солта и черния пипер, изваждаме ги и ги оставяме настрана.
Разтопяваме останалото масло в тигана и го сваляме от огъня. Разбъркваме марината от разтопеното масло, оцета, меда, горчицата, солта и черния пипер. Смесваме маринатата с двата вида салата и ябълковите резени и разпределяме в 4 чинии. Върху салатата нареждаме гъбите и поръсваме с орехите.
Източник и снимка: Лидъл