Есенно ястие от свинско месо, печено в тиква

свинско в тиква

Представяме вкусно есенно ястие от свинско месо с къри, печено в тиква.

Шеф Таньо Шишков препоръчва следното кусно есенно ястие от свинско месо с къри и бяло вино, печено в тиква.

Рецептата се приготвя относително лесно за около час и половина.

Необходими продукти за 4 порции:

600 грама свинско месо за готвене
1 бр. зряла тиква
1 с.л. къри
1 глава лук
50 мл зехтин
1 буркан сушени домати
100 мл бяло вино
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина и задушаваме лука и чесъна, нарязани на едро.

Щом омекнат, прибавяме месото, почистено и нарязано на кубчета. Запържваме го за десетина минути, след което прибавяме кърито и бялото вино и разбъркваме добре. Изчакваме течността да се редуцира и сваляме от огъня.

Разрязваме тиквата така, че да се получи дълбок „съд“ за печене. Почистваме я добре от семките и я овкусяваме отвътре със сол, черен пипер и мазнината от сушените домати.

Към подготвеното месо прибавяме сушените домати и прехвърляме сместа в тиквата. Покриваме с алуминиево фолио и печем 40 минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото и допичаме още 20 минути.

Поднасяме тиквата цяла и когато сервираме, допълваме месото с парченце от нея.

Източник и снимка: Лидл