Естествени източници на витамин B1 (тиамин)

кедрови ядки

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на тиамин, известен също като витамин B1.

Витамин В1 e водоразтворим витамин от групата B и помага за превръщането на въглехидратите в енергия. Тиаминът е също важен хранителен елемент за поддържането на правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Витамин В1 лекува болестта бери-бери (намаляване на теглото, увреждане на сърцето, дистрофия на мускулите, нервни смущения). Витамин В1 играе важна роля като коензим в метаболизма на въглехидратите, протеините и при синтеза на нуклеиновите киселини.

Понеже се разтваря във вода, витамин В1 не се натрупва в организма и не е токсично. Липсата му в организма води до увреждания на нервната и сърдечно-съдовата система. При недостиг на тиамин в организма се нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система и оттам и способността за запаметяване.

Недостигът на витамин В1 се отнася към т.нар. болести на цивилизацията. Основните причини за нея се явяват, от една страна, нарастващото потребление на тестени изделия от бяло брашно I-во качество, и на захарни изделия, които са бедни на тиамин.

Денонощната потребност от тиамин при възрастните съставя 0,6 мг на 1000 ккал, или от 1,5 до 2,5 мг на денонощие, в зависимост от енергозагубите.

Установено е значително повишаване на необходимостта от витамин В1 при спортистите, както и при професиите, свързани с голяма физическа натовареност. Не на последно място съществена роля играе и нервно-психическото напрежение. Ако човек пуши, пие или приема много захар, има повишена нужда от витамин В1.

Витамин В1 спомага за осигуряването на енергия за тялото посредством превръщането на кръвната захар в енергия. Дефицитът на тиамин може да направи така, че въглехидратите да не се превърнат в източник на енергия, а в източник на мазнина.

Витамин В1 подпомага растежа, поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето, подобрява умственото състояние и е полезен за преодоляването на морската болест и неразположението при пътуване по въздух. Тиаминът облекчава следоперативните болки в стоматологията и стимулира лечението на херпес зостер. Заедно с други хранителни вещества, витамин В1 може да предотврати развитието на катаракта. Също така, хора с болест на Алцхаймер са се възползвали от допълването на дневната доза от 100 мг на ден на витамин В1 дериват, макар че все още няма достатъчно проучвания в подкрепа на това твърдение.

Предозирането с витамин В1 се среща много рядко. Въпреки това, витамин В1 може да причини нежелани реакции, дори и когато се приема в малки дози. Един от симптомите на приемането на прекалено много витамин В1 е разстроен стомах, а в редки може да предизвика алергична реакция, гадене, виене на свят, задух и подуване на ръцете, лицето, устата или гърлото.

Най-богатият източник на тиамин са сушени дрожди, съдържащи 11 мг на 100 грама порция. Но по-вкусно зареждане с витамин B1 носят кедрови ядки (1.2 мг на 100 г) и соя (1.1 мг на 100 г).

Витамин B1 се съдържа също в репички, ориз, ядки, жълтъци, житни зърна, овесена каша, яйца.

Ето още добри естествени източници на тиамин в 100 грама продукт:
слънчогледово брашно – 3.2 мг;
сусамово брашно – 2.5 мг;
ленено семе – 1.6 мг;
царевично брашно – 1.5 мг;
сушен кориандър – 1.2 мг;
чушки – 1.2 мг;
соево брашно – 1 мг;
сушен магданоз – 1 мг;
свинско (филе печено) – 1 мг;
суров шам фъстък – 0.9 мг;
пшеничено брашно – 0.8 мг;
фъстъчено брашно – 0.7 мг;
печен шам фъстък – 0.7 мг;
сурови лешници – 0.6 мг;
сурови фъстъци – 0.6 мг.

Снимка на печени кедрови ядки: Кирстен Лоза