Естествени източници на витамин B17


горски плодове

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на леатрил, известен също като витамин B17, който помага в борбата срещу рак и засилва имунитета.

Витамин B17 е леакрил, модифицирана форма на амигдалин. Това вещество, съставено от две захарни мулекули принадлежи към т.нар. „витаминоподобни съединения”. Съдържащият се в него цианиден компонент уврежда и унищожава клетките на рака. Прекомерният прием на В17 може да бъде нездравословен поради наличието на цианид в състава на витамина.

Пречистената фрма на витамин В17, известна като лаетрил, се използва орално или на инжекции за лечение на рак.

Американското онкологично дружество (American Cancer Society) твърди, че витамин В17 предпазва и лекува високо кръвно налягане и артрит.

Най-богати на витамин В17 са семките на кайсия. Други естествени източници с високо съдържание са също ядките на ябълки, праскови, нектарини, череши, вишникруши, дюлисливи и сини сливи.

От плодовете най-богати на витамин В17 са горските плодовеягоди, къпини, боровинки, касис, малини. Бобовите растения също са богати на на витамин В17. Бобът, който е любима храна на много хора, също е богат на витамин В17, особено черен боб. Също така витамин В17 се съдържа и в леща.

Ядките също са добър естествен източник на витамин В17. Той се съдържа в бадеми – особено в горчив бадем, но той пък е токсичен, както и в кашу и макадамия.

Много зеленолистни зеленчуци също съдържат витамин В17. Сред тях са люцерна, листа на цвекло, спанак, кресон, зеле, както и кълнове на люцерна, бамбук и фава. Сред тях с най-високо съдържание на витамин В17 е кресон.

Картофи, особено сладки картофи, съдържат също високо количество витамин В17.

Витамин В17 може да се счита ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приеман редовно чрез изяждане на няколко горчиви ядки от типа на горчивия бадем, на кайсия или на ябълка. Може да се захранвате и с други добри източници са покълнали семена, ленено семе, люцерна, покълнали бобови, просо и леща.

Препоръчителната дневна доза витамин В17 (амигдалин или леатрил) за възрастни е около 100 мг (това са около 7 кайсиеви ядки). За кайсиевите ядки се препоръчва дневно по 1 ядка на всеки 10 кг тегло на човек.

Снимка: geishabot