Естествени източници на витамин B2 (рибофлавин)

дроб

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на рибофлавин, известен също като витамин B2.

Рибофлавин, обозначаван като витамин B2, е антиоксидант, който помага тялото да преборва болестите, да създава енергия и да произвежда червени кръвни клетки. Той е водоразтворим витамин и е задължителен за нормалния енергиен метаболизъм и правилното протичане на клетъчните процеси.

Витамин В2 участва в производството на червените кръвни телца и по този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта, засилва функциите на имунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси.

Заедно с други вещества витамин B2 подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Витамин B2 улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводствените му функции.

Витамин B2 поддържа също лигавицата, кожата и косата здрави, а ноктите – твърди.

Витамин B2 намалява главоболието и увеличава нивото на усвояемост на желязото в организма като с това си свойство е много полезен при хора, страдащи от желязонедоимъчна анемия.

Витамин В2 спомага храносмилането и подобрява функционирането на нервната система. Този витамин е особено полезен и за противодействие на тенденцията към глаукома.

Препоръчителната дневна доза на витамин В2 е:
новородени, 0-6 месеца – 0.3 мг;
бебета, 7-12 месеца – 0.4 мг;
деца, 1-3 години – 0.5 мг;
деца, 4-8 години – 0.6 мг;
деца, 9-13 години – 0.9 мг;
младежи над 14 години и мъже – 1.3 мг;
девойки, 14-18 години – 1 мг;
жени – 1.1 мг;
бременни – 1.4 мг;
кърмачки – 1.6 мг.

При предозиране с витамин В2 най-сериозният страничен ефект е алергична реакция. Симптомите на алергичните реакции включват подуване на лицето или езика, треска и затруднено дишане. Витамин B-2 може да причини безвредно жълто-оранжево оцветяване на урината.

Витамин B2 е широкоразпространен, но наличен в малки количества. Най-богатият източник е говежди черен дроб, но също и агнешки и свински. Ако сте вегетарианци, можете да си го набавите от пълнозърнести храни, като в 100 г зърнени варира имат над 2 мг от витамин B2.

Добри източници на витамин B2 в 100 грама продукт са:
агнешки черен дроб (готвен или пържен) – над 4 мг;
говежди черен дроб (готвен или пържен) – над 3.6 мг;
говежди бъбреци – 3 мг;
телешки черен дроб (готвен или пържен) – 2.9 мг;
пуешки черен дроб (варен) – над 2.7 мг;
сушен магданоз – 2.3 мг;
пилешки черен дроб (печен) – 2.3 мг;
свински черен дроб (пържен) – 2.2 мг;
яйце – 2 мг;
сепия (готвена, печена, задушена) – 1.7 мг;
грозде (мускат) – 1.5 мг;
сушен кориандър – 1.5 мг;
сушена мента – 1.4 мг;
сушен естрагон – 1.3 мг;
сушен босилек – 1.2 мг;
чушки (люти, сладки, червени, сушени) – 1.2 мг;
сурови бадеми – 1.1 мг.

Витамин B2 е много чувствителен към видима и ултравиолетова светлина. Така излагането на слънце или изсушаването на открито на храните унищожава по-голямата част от тяхното съдържание на рибофлавин. Топлинната обработка не засяга витамин В2, но готвене в големи количества вода причинява загубата на част от съдържанието му.

Снимка на шишчета с черен дроб: Такао Кун