Естествени източници на витамин B6


риба с нахут

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на витамин B6.

Витамин B6 е общо понятие за шест различни съединения, които имат сходни ефекти върху тялото. Тези съединения метаболизират храните, помагат за формирането на хемоглобина (част от червените кръвни клетки ), стабилизира кръвната захар и произвежда антитела, които се борят заболяване.

Витамин B6, наричан още пиридоксин, е част от видноразтворимите витамини от В-комплексa. Неусвоената част от него се изхвърля от организма в рамките на 8 часа след прием и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки.

Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин (витамин В3). Пиридоксинът е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки.

Липсата на витамин B6 предизвиква увреждания на имунната система, кожата и води до умствени проблеми.

Измежду всички В-витамини, витамин В6 е най-важният за пълноценното усвояване на енергия от въглехидратите и респективно за растежа на организма заради ролята му в процеса на обмяна на веществата и асимилацията на аминокиселините.

Други полезни ефекти на витамин В6 са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и затруднения при уриниране. Той се свързва и със стероидни рецептори и може да бъде използван в комплексната терапия при рак на гърдата и простата. Установено е, че приемът му от възрастни хора в по-високи дози може да намали с 67% риска от сърдечни заболявания.

Витамин В6 може да намали и необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази, би могло да се получи понижение на кръвната захар.

Витамин B6 действа добре и на болни от артрит. Пиридоксинът действа оптимално в комбинация с останалите витамини от В-групата, витамин С и магнезий.

Сред най-богатите естествени източници на витамин B6 са риба, говежди черен дроб и птиче месо.

Но храната, най-богатата на този витамин ще зарадва вегетарианците – това е нахут. Една чаша консервирани нахут съдържа 1,1 милиграма (мг) витамин B6 , или 55% от дневната доза.

Други добри източници, които съдържат в 100 грама над дневната доза витамин B6 от 2 мг, са:
оризови трици – 4.07 мг;
градински чай – 2.69 мг;
мента – 2.58 мг;
пипер – 2.45 мг;
естрагон – 2.41 мг;
чушки, особено люти – 2.22 мг;
чили – 2.09 мг;
див лук – 2 мг.

Витамин B6 се съдържа също в мляна чубрица (1.81 мг), дафинов лист (1.74 мг), сушен розмарин (1.74 мг), сушен копър (1.71 мг), суров шам фъстък (1.7 мг), магданоз (1.38 мг), сушен босилек (1.34 мг), суров чесън (1.24 мг).

Снимка: Джесика Сплеглър