Естествени източници на калий

източници на калий

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на калий.

Елементът калий е сред най-важните минерали в човешкия организъм. Той е главният катион на вътреклетъчното пространство.

Калият е необходим за поддържане на алкално-киселинното равновесие в кръвта, равновесието между вътреклетъчното и извънклетъчното съдържание на течности, водно-солевия баланс, осъществяването на отделителната дейност на бъбреците и осмотичното налягане в организма. Тази негова роля обяснява една от най-важните му функции в организма – участието му в нормализирането на кръвното налягане.

Калият, заедно с натрия, участва във функционирането на клетъчните мембрани и осигурява необходимата среда за пълноценното клетъчно хранене. Това взаимодействое регулира водното равновесие в организма и съдейства за нормализиране на сърдечните ритми, подобрява работата на костите и мускулите. Богатите на калий храни помагат за здраво сърце.

Калият най-ефективно стимулира задържането на азота – основна градивна единица на протеините, което води до повишаването на мускулната маса.

Калият помага и на храносмилателната система. Той подобрява дейността на червата, подпомага действието на някои ензими и обмяната на въглехидрати и белтъчини.

Благодарение на калия се осъществява правилното предаване на електрически импулси между нервните клетки. Калий е важен и за сърцето, защото участва в нервната регулация на сърдечните съкращения. Без него не може да се осъществи синтезът на белтъчини и превръщането на глюкозата в гликоген.

В организма ни се съдържат едва около 170 грама калий, като той стои вътре в клетките. За да се поддържа това количество в норма, на ден трябва да се приемат по 2 грама калий с храненето.

Актуалната препоръчителна дневна доза калий при различните възрастови групи е: бебета до 6 месеца – 400 мг; кърмачета 7-12 мес. – 860 мг; деца 1-3 г. – 2 грама; деца 4-8 г. – 2.3 грама. Възрастните е добре да приемат от 2.3 г до 3.4 г калий дневно, в зависимост от пола и възрастта.

Недостигът на калий в организма е класифициран като отделно заболяване известно като хипокалемия, както и до сърдечни смущения и остри мускулни схващания (крампи). Някои изследвания свързват ниското ниво на калий в организма с хипертония. Симптомите на дефицит на калий са умора, обща отпадналост, липса на енергия, чувство на слабост, отслабване на рефлексите, нарушен сърдечен ритъм, аритмия, високо кръвно налягане.

Прекомерният прием на натрий, по-известен като сол, също може да доведе до недостиг на калий, както и наличието на повече от нормата на елементи като рубидий, цезий и талий. Причина за това могат да бъдат нарушената калиева обмяна, заболявания на бъбреците, белите дробове, червата.

Загуба на калий се получава и при прием на някои медикаменти, включително широкоразпространени, като диуретици и слабителни средства. В тази група попадат и хормоналните терапии.

Признак на прекомерно количество калий в организма могат да бъдат раздразнителността и отново аритмията, мускулната слабост, нарушения в отделителната и храносмилателната система. Повишените стойности на калий в организма крият риск от развитие на захарен диабет. Повишената концентрация на калий може да бъде причинена, освен от някои специфични заболявания и от прекален прием на хранителни добавки, съдържащи микроелемента, както и от продължителна картофена диета, когато, например, се налага специфичен режим на хранене и е изключено балансирането му с други продукти.

Сред най-богатите на калий храни са сушени подправки и зеленчуци като на 100 грама всеки от изброените съдържа следното количество калий:
кервел (сушен): 4.7 грама
кориандър (сушен): 4.5 грама
репички (сушени): 3.5 грама
копър (сушен): 3.3 грама
магзаноз (сушен): 3 грама
босилек (сушен): 2.6 грама
куркума (мляна): 2 грама
лют червен пипер: 2 грама
чили на прах: 1.95 грама
мента (сушена): 1.9 грама
шафран: 1.7 грама
риган (сушен): 1.5 грама
анасон (семе): 1.4 грама
кимион (семе): 1.35 грама
черен пипер: 1.3 грама
кориандър (семе): 1.25 грама
копър (семе): 1.2 грама
кардамон: 1.12 грама
чубрица (мляна): 1 грам
карамфил (млян): 1 грам
розмарин (сушен): 955 милиграма (мг)
мащерка (сушена): 810 мг

сушени домати: 3.4 грама
сушени чушки: 3.15 грама
сушени моркови: 2.5 грама
сушени праскови: 995 мг
сушени стафиди: 890 мг
сушени сливи: 830 мг

Посочените продукти ги използвайте при овкусяване на салати, ястия и десерти.

Семена и ядки също са добър източник на калий. В 100 грама от следните ядки се съдържа следното приблизително количество калий:
шам-фъстък: суров – 1025 мг; печен – 1007 мг
слънчогледови семки (печени): 850 мг
ленено семе: 810 мг
тиквени семки (печени): 790 мг
лешници: печени – 755 мг; сурови – 680 мг
бадеми: сурови – 730 мг; печени – 710 мг
фъстъци (печени): 725 мг
маково семе: 720 мг

Зеленолистните зеленчуци са сред най-богатите източници на калий. В 100 г от следните се съдържат съответното количество калий:
зелени листа цвекло (варени): 900 мг

Разгледайте и най-богатите на калий популярни плодове.

Снимка на източници на калий като авокадо, спанак, тиквени семки, подправки и др.: Веган Фото