Представяме списък с естествените източници на антиоксиданта ресвератрол.
Ресвератрол е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин. Той се произвежда от няколко растения в отговор на нараняване или когато растението е атакувано от патогени, като бактерии или гъбички.
Ресвератролът има много здравни ползи за човек, сред които намаляване на кръвното налягане и защита на мозъка.
Естествените източници на ресвератрол в храната включват вино, грозде, боровинки, малини, черници, какао и фъстъци. Най-висока концентрация има в ципата и семките на гроздето.
Предклинични проучвания показват, че ресвератлоът участва в различни биологични процели и би могъл да се използва за превенция от рак, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания. Изследвания върху лабораторни животни свързва употребата на ресвератрол с увеличение на продължителността на живота.
Ресвератролът се абсорбира добре от човешкия организъм, но бионаличността му е сравнително ниска, тъй като бързо се метаболизира и елиминира.
Къде може да открием ресвератрол? Ето най-богатите естествени източници:
Напитки (в 100 милилитра):
червено вино: 0.27 мг
розе: 0.12 мг
бяло вино: 0.04 мг
шампанско: 0.009 мг
винен оцет: 0.0034 мг
сок от грозде (пресен): 0.003 мг
Храни (в 100 грама):
червена боровинка (сурова): 2-3 мг
френско грозде (сурово): 1.5 мг
черна боровинка (сурова): 0.6 мг
черен шоколад: 0.04 мг
малини (сурови): 0.35 мг
шам фъстък (белен): 0.1 мг
фъстъци: 0.08 мг
фъстъци (белени): 0.07 мг
фъстъци (белени, печени): 0.02 мг
Ресвератрол се произвежда и по изкуствен начин чрез химичен синтез, както и чрез биотехнологичен синтез с микроорганизми, при които е имало контрол върху метаболизма.
Снимки: вино и грозде: Серхо Инфантес; червени боровинки: Йонас Якобсон