ЕС одобри безжичен мини пейсмейкър

Европейският Съюз одобри производството на безжичен мини пейсмейкър, който може да помогне на много хора.

Миниатюрен безжичен пейсмейкър беше одобрен за приложение в страните от Европейския съюз, предаде агенция BBC.

Сърдечният стимулатор е с размери от едва 10% на стандартните такива устройства и имплантирането му в тялото на пациента става без инвазивна хирургическа намеса.

Устройството е разработено от американската компания Nanostim. То стига до сърцето на пациента интравенозно.

Нововъведението все още не е получило одобрение от американската администрация за контрол на храните и медикаментите, пояснява агенция БГНЕС.

Конвенционалните пейсмейкъри изискват хирургическа операция на пациента, при която се осигурява място в тялото му за устройството, и при функционирането му впоследствие съществува, макар и минимална, опасност от инфекция. Устройството на Nanostim стига до увреденият сърдечен мускул чрез катетър по феморалната вена в областта на слабините. То има вградена минибатерия, която издържа между 9 и 13 г. Манипулацията по поставянето му трае около 30 минути.

Кардиохирурзи приемат сдържано информацията за новия пейсмейкър. “Преди да влезе в широка употреба, трябва да установим колко време може да функционира безпроблемно и колко лесно може да бъде подменен при необходимост”, казва проф. Джеръми Пиърсън, директор на Британската сърдечно-съдова фондация.

Първият пейсмейкър в света е поставен през 1958 г. Всяка година на 700 000 пациенти се поставят такива устройства, допълва BBC.

Снимка: Sergio Roberto Bichara