ЕС отлага отпадането на смяната на времето

часовник

Отпадането на смяната на часовото време от астрономичесто с т. нар. лятно през летния сезон в ЕС се отлага.

Финансови причини диктуват въртенето на стрелките, а не здравни. Доказано е, че смяната на времето вреди на организма. Гражданите на Европа казаха СТОП на смяната на времето, но към момента политиците и големият бизнес не са навити.

Евроопейският съюз няма да успее да се откаже от смяната на часовото време два пъти годишно от 2019 година, тъй като няколко страни имат резерви. Това заяви австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, който е домакин на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац на 29 октомври 2018 г., на която основна тема е предложението на Европейската комисия да бъде изоставено преминаването от астрономическото време към лятно часово време между пролетта и есента, цитиран от агенциите ДПА и БТА.

Транспортните министри на ЕС, които обсъдиха двусезонната смяна на времето на неформална среща в Грац, стигнаха до заключението, че ще са нужни поне още 18 месеца за достигане на консенсусна реформа, която обхваща всяка сфера на единния пазар. Австрийското ротационно председателство на ЕС обмисля предложение отпадането на смяната на времето да се отложи чак до 2021 г.

Хофер заяви пред медиите, че смяната на времето през 2019 г. няма да получи подкрепата на достатъчно страни от съюза. Той предложи, освен отлагане да се назначи европейски регулатор, който да ръководи процеса. До скоро ЕК централизирано контролираше смяната на времето, преди да прехвърли топката на страните членки. Подобно развитие би поставило под въпрос смисъла на цялото упражнение, коментира в-к Капитал.

Три държави са се обявили изцяло против отпадането на сезонната смяна на времето – Гърция, Португалия и Великобритания. Други четири – Франция, Холандия, Кипър и Дания пък са заявили, че още нямат изготвена позиция. Сред останалите държави се наблюдават различаващи се предпочитания и мнения, които също трябва да бъдат доуговорени.

Европейската комисия имаше амбиция да се стигне до решение до март 2019 г., преди изборите за европарламент. Преобладаващото мнение обаче е, че промените са толкова сложни, че прибързана смяна просто би причинила хаос и разпарчетосано приемане на промени, които вредят на пазара. Това води до преследване на позиция с възможно най-много отворени варианти, като за всички е важна хармонизирана със съседките промяна, както става ясно и от позициите на българското Министерство на енергетиката. Това изчакване обаче прави и бързата реформа невъзможна.

От ЕС официално се надяват на постигнат консенсус до формалната среща на транспортните министри през декември 2018 г., но транспортният комисар Виолета Булц заяви, че все пак на страните-членки май ще им трябва още време.

В допитване на Европейската комисия за смяната на часовото време, проведено от началото на юли до средата на август 2018 г. взеха участие 4,6 милиона души, като 84% от тях подкрепят премахването на смяната на часовото време. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС досега. Засега онлайн вотът милионите европейци ще си остане уважен единствено на хартия и евентуално в далечно бъдеще.

Колаж на евро часовник без стрелки: Герд Алтман