ЕС планира натурални сокове с по-добро качество

Нова европейска директива цели да подобри стандартите за производство на натурални сокове и да помогне на потребителите да се хранят по-здравословно.

За последните две десетилетия употребата на плодови сокове в Европа почти се е удвоила. За мнозина те са част от по-здравословния начин на живот. Какво обаче пием наистина: сокове, нектари или смесица от двете?

80% от натуралните соковете, продавани в ЕС, идват от Бразилия и САЩ. ЕС е най-големият вносител на портокалов сок в света. Това обаче означава високи емисии на СО2, идващи от транспорта.

Испански евродепутат представи в Комисията по околна средна на ЕП доклад, в който се предлага да се поощрява употребата на сокове местно производство, които отговарят на европейските стандарти за качество.

Докладчикът поставя акцент и върху други ползи от използването на европейска продукция. Докато производители като САЩ и Бразилия садят цитрусови култури специално за производство на сокове, производителите от ЕС използват плодове, които не могат да се реализират на пазара за пресни плодове (заради размера си, например), но са подходящи за качествени сокове. Това “гарантира, че се събират всички плодове (избягва се унищожаването на продукция, която не е подходяща за пряка продажба или която остава необрана на полето…)“, смята испанският евродепутат.

На производителите от ЕС и за в бъдеще ще бъде позволено да смесват портокаловия сок с до 10% сок от мандарини.

Евродепутатите настояват също за повече информация за потребителите. За много купувачи не е ясна преди всичко разликата между соковете, които не би трябвало да съдържат захар и нектарите, които са обогатени със захар или подсладители. За диабетиците, децата и хората с наднормено тегло обаче е важно да знаят дали продуктите съдържат захар или не, пише www.europarl.europa.eu.

Снимка: sxc.hu