ЕС прави Европа за непушачи

Европейският Съюз предприема политически решения, за да ограничи тютюнопушенето в Европа.

Данни от официална статистика, публикувана в europa.eu, гласят:

Пасивното пушене убива близо 80 000 души в Европейския Съюз годишно. Но да запалиш на публично място може да се превърне само в спомен.

В желанието си да защити здравето на хората, Европейският Съюз публикува политически документ, за да стимулира дебатите относно тютюнопушенето на публични места. Според едно неотдавнашно проучване DeutschEnglishfrancais тази инициатива е добре дошла: преобладаваща част от анкетираните са за забрана на пушенето не само на работното място, но и в барове и ресторанти.

Пушачите в цяла Европа усещат затягането на примката. Ирландия даде тон през 2004 г., когато забрани пушенето в затворени публични помещения. Оттогава идеята бе подета и от други страни на Европейския Съюз, като например Швеция, Италия, Малта, Испания и Белгия, които налагат ограничения до различна степен.

Политическият документ предлага пет възможности: никаква промяна, саморегулиране, насоки, препоръки на Европейския Съюз и нови закони. В заключенията му се посочва, че политиката на цялостна забрана би била от най-голяма полза за населението.

Опитът на европейските страни, прилагащи политика на цялостна забрана на тютюнопушенето, сочи че тя е ефикасна, дава резултати и е популярна, споделя комисарят по здравеопазването, Маркос Киприану.

Снимка: Eric Schmuttenmaer