ЕС предупреждава за опасни, резистентни бактерии

Европейският Съюз предупреждава за рязко нарастване на смъртните случаи поради бактерии, които придобиват устойчивост към антибиотици.

25 000 европейци умират всяка година от инфекциите, предизвикани от устойчивите на лекарства бактерии, заяви здравният комисар Джон Дали. “Трябва да вземем бързи и решителни действия, ако не искаме да загубим антимикробните лекарства за хора и животни“.

Антибиотиците са част от по-широката група лекарства, които може да се използват също и като дезинфектанти и антисептици.

Данните от европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания показват, че в болниците нараства устойчивостта на патогените, които често причиняват пневмонии и инфекции на пикочните пътища. Това струва на ЕС 1,5 милиарда евро в средства за здравеопазване и загуби на производителност, уточнява dariknews.bg.

5-годишният план на ЕС за намаляване на риска от антимикробна устойчивост призовава за изследвания в областите, засягащи хора и животни, тъй като устойчивите бактерии могат да се предадат от животните на хората по хранителната верига.

Снимка: sxc.hu