Ефектът от празничното преяждане отминава след три месеца

Коледа

Преяждането по празниците трайно влияе на организма.

Ефектът от празничното преяждане по Коледа и Нова година отминава след около три месеца, за да се възвърне отново добрата фигура, изчислиха диетолози.

Многобройните ястия и напитки по Коледния обяд и новогодишната вечеря са доста питателни и калорични, което може да се отрази върху тялото. Най-големи последствия обикновено се забелязват около талията и бедрата.

Ново проучване показва, че излишните килограми, натрупани по големите празници се свалят чак на пролет. В дните около Коледа и Нова годrна диетолозите изчислиха, че жените превишават с около 115% препоръчителния калориен прием, а мъжете с 92%.

3/4 от анкетираните признават, че ядат твърде много по празниците, въпреки че осъзнават, че преяждането влияе не само на външния вид, но и на храносмилателната система като цяло, съобщи агенция БГНЕС. За да се избегнат нежеланите последици е добре да се хапва бавно и до колкото е възможно умерено.

Диетата след празничните дни трябва да бъде лека и балансирана. Гладуването след празниците не е полезно.

За приятно Коледно настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от най-добрите български и световни Коледни песни:

Снимка: Остин Келмоур