Жегата влияе лошо при мигрена

жена с лятна шапка

Околната среда и метеорологичните условия могат да повлияят върху честотата на главоболието.

Учените доказаха, че повишаването на температурите и намаляването на атмосферното налягане ще доведат до сериозни и тежки пристъпи на мигрена, предадоха агенциите ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

По думите на лекарите, температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане са една от най-честити причини, поради които хората страдат от главоболие.

За седемгодишния период изследователите са разгледали здравето на 7 хиляди пациенти с мигрена и са обърнали внимания на концентрацията на замърсяващи вещества във въздуха (твърди частици, въглерод, азот и серен диоксид) и метеорологичните промени (температура, атмосферно налягане и влажност).

Резултатите са показали, че от всички фактори на околната среда горещото време е най-тясно свързано със симптомите на главоболието, увеличавайки вероятността от мигрена с 7.5% с всяко повишение не температурата с 5 градуса по Целзий.

Ниското атмосферно налягане също съдейства за мигрената, но не бяха намерени никакви доказателства, че замърсяването на въздуха не оказва влияние върху риска от главоболие.

Снимка на жена с лятна шапка: Марек Бернат