Жегата влияе лошо при мигрена

жена с лятна шапка на плаж

Околната среда и метеорологичните условия могат да повлияят върху честотата на главоболието.

Учените доказаха, че повишаването на температурите и намаляването на атмосферното налягане ще доведат до сериозни и тежки пристъпи на мигрена, предадоха агенциите ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

По думите на лекарите, температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане са една от най-честити причини, поради които хората страдат от главоболие.

За седемгодишния период изследователите са разгледали здравето на 7 хиляди пациенти с мигрена и са обърнали внимания на концентрацията на замърсяващи вещества във въздуха (твърди частици, въглерод, азот и серен диоксид) и метеорологичните промени (температура, атмосферно налягане и влажност).

Резултатите са показали, че от всички фактори на околната среда горещото време е най-тясно свързано със симптомите на главоболието, увеличавайки вероятността от мигрена с 7,5% с всяко повишение не температурата с 5 градуса по Целзий.

Ниското атмосферно налягане също съдейства за мигрената, но не бяха намерени никакви доказателства, че замърсяването на въздуха не оказва влияние върху риска от главоболие.

Zdraven.bg представя специална колекция с български песни за лятото:

Снимка: Марек Бернат

loading...