Желатин срещу безсъние през лятото

желатин

Желатин помага срещу безсъние през летните жеги, твърдят американски учени.

Лятото и жегата могат да имат вредно въздействие върху съня. Приемането на желатин помага да заспим през лятото, показва изследване.

Безсънието е резултат на начина, по който тялото реагира на топлината през нощта. Температурата на тялото е най-ниска по време на сън, но поради летните горещини през деня тялото не успява да се охлади достатъчно, за да заспи. За това нашият мозък не получава сигнал, че е време да спим.

Ако не искате да използвате таблетки за сън, разтопете малко желатин в чаша вода и я изпийте, съветва агенция БГНЕС.

Субстанцията желатин съдържа глицерин, важна аминокиселина, която охлажда тялото, като снижава температурата и изпраща съобщение до мозъка, че сме готови да заспим.

Желатинът е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Той е лесно разтворим във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 °C. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60 °C температура – тогава той губи свойствата си, пише wikipedia.org.

Желатинът има особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (т.е. онези, които човешкият организъм може сам да произвежда), докато в него липсват незаменими аминокиселини (т.е. онези, които човешкият организъм не може сам да произвежда).

Според академично изследване, спонсорирано от световния лидер в производство на продукти от желатин – германската фирма Gelita, приемането на желатин успокоява ставните болки в колената и подобрява гъвкавостта при спортисти.

Zdraven.bg представя специална колекция с български песни за лятото:

Снимка на готварски желатин на кристали: Ervins Strauhmanis / Flickr