Жената е на фокус в Седмицата на иранското кино

„Майчинство“

Седем филма от последните шест години, наградени на международни кинофоруми, са включени в Седмицата на иранското кино 2020.

„Майчинство“ и „Сезонът на нарцисите“ са режисирани от дамите Рогие Таваколи и Негар Азарбайджани, съобщи за Zdraven.bg Велин Манов.

Майчинство(на кадъра) показва сложните взаимоотношения в едно иранско семейство, където мъжът и жената живеят разделени, но той отказва да ѝ даде развод, защото е убеден, че тя все още го обича и това е просто временна криза. „Сезонът на нарцисите“ преплита историите на три жени от различни квартали на Техеран. Едната кара такси, но животът ѝ се променя, когато се качва известен актьор. Втората е тайно влюбена в учителя си по музика, но той страда по жена си, която е починала наскоро. Последната е загубила детето си.

Животът на една жена чрез обувките, които е носила през годините, е пресъздаден в „316“ на Пайман Хагани. Тя отброява, че през целия си живот е имала 315 чифта обувки. Историята може да бъде разказана чрез обувките толкова добре, че не е нужно да виждаме лицата на хората, защото можем да си изградим образа и характера на всеки един от тях.

Последният шедьовър на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък“ е с наградите за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор от фестивала в Шанхай, най-добър режисьор и най-добър актьор от форума в Анталия и наградата за най-добър сценарий от Техеран. Сюжетът е за мъж, който не живее с жена си. В новия му живот няма място за двете им деца, но когато тя умира, някой трябва да се грижи за тях. Той не си представя двете хлапета да живеят при него..

Ще може да се гледа очаровалият публиката в Техеран „Стадо без пастир“, спечелил 4 награди на фестивала Фаджр. Историята проследява живота на трима братя и една сестра, които живеят в престъпно гето. Останали без родители, те се лутат в дебрите на тъмния свят и търсят своя пастир.

Откриването на Седмицата е с фаворита на зрителите от последното издание на фестивала МЕНАР – „Пастаряни“. Кулинарната комедия представя жестоката битка за приза „Най-добър ресторант в Техеран“. Двата основни претендента са луксозен италиански ресторант и малко семейно ресторантче, което предлага традиционни ирански специалитети.

Закриването е с „Хотел 5 звезди“, в който блестят носителят на „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин („Раздяла“) и на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан („Търговският пътник“) Шахаб Хосейни и ветеранът Хомаюн Ершади, познат от класиката на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“. Във филма млада жена започва работа в хотел и открива каква е разликата между хубавия и спокоен живот вкъщи и строгия, подчинен на правилата, свят на петзвездния хотел.

Седмицата на иранското кино започва на 24 юли, 2020 г., и ще бъде в Дома на киното в София. По време на прожекциите зрителите ще бъдат изненадани с множество награди.

loading...