Жените може да раждат през целия си живот

Жените може да раждат през целия си живот със собствени яйцеклетки и по-късно в живота си, установиха експерти.

Жените може да раждат със собствени яйцеклетки и по-късно в живота си благодарение на откритието, че те имат потенциално неограничен запас от тях, обявиха американски учени.

Яйчниците на жените съдържат стволови клетки, които могат “спонтанно” да генерират в недоразвити яйцеклетки в лабораторни условия, установиха учените.

До този момент се смяташе, че жените имат ограничен брой яйцеклетки, които постепенно намаляват по количество и качество до достигането на менопаузата. Но според британски експерти изследването, публикувано в сп. Nature Medicine, “пренаписва книжните правила” и се превръща в ключово откритие, обяви агенция БГНЕС.

Учените, ръководени от д-р Джоната Тили от Генералната болница в Масачузетс в САЩ, успели да установят и да извлекат стволови клетки, които могат да се превърнат в недоразвити яйцеклетки, защото всички те носят уникален протеин, наречен DDX4.

В лабораторни условия те “спонтанно генерират” в недоразвити яйцеклетки, наречени ооцити. Живи тъкани от яйчници били присадени на мишки и било установено, че ооцитите се развиват в яйцеклетки. Учените стигнали още по-далеч, като установили, че тези клетки могат да бъдат оплодени със сперма и така да се възпроизведат ембриони.

Изследователите твърдят, че откритието отваря вратата за развиването на безпрецедентни технологии за преодоляване на безплодието при жените и може би дори за отлагане на спирането на функционирането на яйчниците.

За забавление на всички Zdraven.bg представя колекция от няколко смешни бебешки реклами:

Снимка: Камелия Атанасова