Жените по-трудно се борят с глада си

Жените по-трудно се борят със своя глад, установиха учените.

Когато се изправят срещу любимата си храна, жените не са способни да подтиснат глада си за разлика от мъжете, показва проучване, което може да помогне да бъде обяснено защо жените с наднормено тегло са повече от мъжете.

Учените, които се опитвали да разберат как работят механизмите на мозъка, контролиращи приемането на храна, били изненадани от различната реакция на мозъка при двата пола.

Джийн-Джак Ванг от Националната лаборатория в Брукхевън и колегите му опитали да установят защо някои хора, които се хранят обилно напълняват, а други не. Те изследвали мозъците на 13 жени и 10 мъже, за да установят как те реагират при вида на любимата им храна. Нещо се случва при жените, сигналът е толкова различен, обяснява Ванг.

Участниците в изследването били запитани какви са любимите им храни, които варирали от пица до бургери и шоколадова торта, след което били накарани да постят. На следващия ден те получили любимата си храна и техният мозък бил изследван.

Освен това учените използвали техника, наречена когнитивна забрана, която подтиска мислите за глад и храна. Докато и мъжете, и жените казали, че тази техника намалила глада им, изследването на мозъка показало, че мозъчната дейност при мъжете намаляла, а частта на женския мозък, която отговаря за храната, останала активна.

По данни на Центъра за контрол и превенция на болестите, 35,3% от американските жени и 33,3% от американските мъже са били пълни през 2006 година.

Снимка: Janusz Gawron