Жените по-трудно се отказват от цигарите

жена с цигара

Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето, сочат данните от мащабно проучване.

Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето в сравнение с мъжете, като първият ден без цигара е най-голямото предизвикателство за тях, сочат данни от изследване на специалисти от Училището по обществено здраве “Мейлман” към Колумбийския университет.

Мета-анализът е направен от проучвания в 12 държави с ниски и средни доходи на населението, в които живеят около 60 процента от пушачите в света.

Първите 24 часа са един от най-критичните показатели за дългосрочния отказ от вредния навик и затова резултатите са изключително важни, обясняват американските специалисти.

Изследването показва също, че по-големите предупредителни етикети за вредите от цигарите върху кутиите намаляват шансове за еднодневно връщане към порока при жените.

“Успешното преминаване на първия ден без запалване на цигара е един от най-важните индикатори за продължително спиране на тютюнопушенето. Малко обаче се знае защо този период е по-голямо предизвикателство за жените, отколкото за мъжете”, казва доктор Жоао Маурисио Кащалдели-Мая, който е водещ автор на проучването, цитиран от агенция БТА.

Предполагат се, че това може да се дължи на т.нар. синдром на отнемането, който обичайно се появява в първия ден и е посочван като основна причина от пушачите да се върнат към навика си, особено от жените. Те съобщават за повече симптоми на синдрома в сравнение с мъжете, показват наблюденията на учените.

Дамите също така по-трудно успяват да се откажат от тютюнопушенето за дълъг период от време. Различни са и причините, които стоят зад решенията на представителите на двата пола да изоставят или пък да се върнат към вредния навик, сочи проучването. Жените, например, са по-склонни отново да запалят цигара заради желание да свалят килограми. Здравословни проблеми също могат да ги стимулират да се опитат да откажат тютюнопушенето, докато при мъжете по-рядко се наблюдава това. Бременността също е силен мотив при жените да спрат цигарите.

Досега малко неща бяха известни за различията при половете в ранните най-етапи на отказването от тютюнопушенето, особено при жителите на държави с ниски и средни доходи, отбелязват изследователите.

Те са разгледали данните от Глобалното изследване на тютюнопушенето при възрастни (2008-2012 г.), като подробно са анализирали резултатите от Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Тайланд, Турция, Украйна и Виетнам, които съобщават за пушачи, направили един или повече опити да откажат цигарите в рамките на дванадесет месеца. Окончателните анализи се основават на обща извадка от 16 576 души.

Признанията за нарушаване на решението за спирането на цигарите в първите дни варират от 3 процента до 14%. Различни са показателите при жените, които съобщават за поне един опит за отказване – от малко над един процент в Египет до 43 процента в Бразилия.

Оказва се, че предупредителните етикети върху кутиите с цигари въздействат по-силно на жените. Доказано е, че предупрежденията за здравните рискове върху опаковките ефективно намаляват тютюнопушенето, като насърчават по-доброто разбиране за негативните последици от цигарите.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание “Addictive Behaviors” през 2022 г.

Снимка на жена с цигара: Инна Микитас / Pixabay