Жените са по-податливи на стрес

Жените са по-податливи на емоционален стрес, отколкото мъжете, а това се дължи на специален хормон в мозъка, твърдят учени.

Проучването, публикувано в сп. Molecular Psychiatry, показва, че жените са по-чувствителни към ниските нива на този ключов хормон на стреса, пише dariknews.bg.

Въпреки че изследванията са направени върху плъхове, учените твърдят, че същият хормон играе роля и върху човешките психични състояния, уточнява агенция БГНЕС. Това може да обясни защо жените са два пъти по-уязвими от мъжете.

Нежният пол е прочут с по-големите нива на депресия пост-травматично стресово разстройство и тревожност за разлика от мъжете. До сега обаче никой не е бил в състояние да определи точната причина за тази разлика между половете.

Новото изследване се фокусира върху специален хормон, който е свързан със стресовите реакции при бозайниците. Резултатите показват, че женските плъхове са по-чувствителни към този хормон. „Тъй като в голяма част от предишните изследвания учените използвали мъжки гризачи в опитите, важните различия между половете може да са останали неоткрити“, обясняват специалистите.

Затова експертите подчертават, че за лечението на депресия трябва да се вземат под внимание различията на половете на молекулярно ниво.

Снимка: sxc.hu