Жените сънуват повече кошмари от мъжете

страх

Жените сънуват повече кошмари от мъжете.

Жените сънуват повече кошмари от мъжете, защото им е по-трудно да изключат емоциите си в края на деня, показва емпирично научно изследване.

Жените пренасят тревогите си в своите сънища и продължават да изпитват емоции, докато спят, установили учените, на което често се дължи появата на кошмар. Те изследвали 193 доброволци, мъже и жени, в Университета Уест ъф Ингланд в Бристол, Великобритания, съобщи агенция БГНЕС.

Когато били помолени да запишат последния си сън, 19% от мъжете съобщили, че са сънували кошмари спрямо 34% при жените. Техните емоции били записани в дневници.

Дженифър Паркър, преподавател по психология от университета, провел изследването, съобщи, че за първи път са проучени различията между кошмарите на мъжете и на жените. „Нашите резултати показват, че броят на кошмарите, които сънуват мъжете и жените е различен, жените сънуват повече кошмари и те са по-силно емоционално натоварени”, обяснява тя.

Смятам, че тези резултати показват, че жените по-често от мъжете пренасят тревогите си в сънищата си, на тях им е по-трудно да ги изключат, допълва Паркър. Според нея женските кошмари могат да бъдат разделени в три категории – преследване или заплаха за живота им, загуба на скъп човек и объркани сънища.

Интересното е, поглеждайки към съдържанието на кошмарите им, че мъжете и жените изпитват едни и същи неща, но жените ги преживяват много повече, допълва психоложката.

Друго проучване стигнало до извода, че в сънищата на жените се появяват повече членове на семейството им, в тях има повече негативни емоции и по-малко агресия, отколкото в сънищата на мъжете.

За по-безстрашните читатели Zdraven.bg представя специална музикална колекция със страшни видео клипове:

Снимка: Дейв Дайет