Жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от заболявания на сърцето

Жените, които влизат в менопауза преди да навършат 46 години, са изложени на двойно по-голяма опасност от сърдечен удар, инсулт или друго сърдечно-съдово заболяване по-късно в живота си, установиха учените.

Рискът остава дори, ако жените се подложат на хормонозаместваща терапия, бе обявено на конференция в Сан Диего, САЩ, през юни 2010 година.

“Важно е жените да знаят, че преждевременната менопауза е потенциален рисков фактор за сърдечносъдови заболявания“, съобщи ръководителката на изследването д-р Мелиса Уелънс от университета на Алабама в Бирмингам, САЩ. “Те могат да работят за подобряване на подлежащите на изменение рискови фактори като висок холестерол и кръвно налягане, като спортуват и следват здравословна диета“, допълва д-р Уелънс, цитирана от агенция БГНЕС.

От 2000 г. насам нейният екип изследвал повече от 2500 жени между 45 и 84-годишна възраст. Близо 28% от тях съобщили, че са навлезли в менопауза преждевременно, 446 жени или 18% имали естествена менопауза, а 10% – менопауза, причинена от отстраняване яйчниците.

До 55-годишна възраст нито една от жените не била получавала сърдечен удар, инсулт, ангина, внезапно спиране на сърцето и не се била подлагала на операция за поставяне на байпас. Но след това жените, които навлезли в преждевременна менопауза, било два пъти по-вероятно да получат някое от тези сърдечни заболявания, установили изследователите.

Снимка: sxc.hu