Жени, отказали пушенето преди 40-годишнина, живеят 9 години повече

Жените, които отказват цигарите преди да навършат 40 години, живеят средно с 9 години повече в сравнение с тези, които продължат да пушат.

Това сочат резултатите от изследване на университета Оксфорд, публикувано в престижното медицинско списание Lancet, цитирано от агенция БГНЕС.

Проучени са били 1.2 млн. британки – пушачи и непушачи. “Ако една жена откаже цигарите преди да е станала на 40 г., може да спечели 8 до 9 години допълнителен живот. Ако пък ги откаже на 30 г., ще живее поне 10 г. по-дълго“, отбелязва Ричард Пето от изследователския екип.

Все пак трябва да знаете, че дори да откажете цигарите на 40, вероятно и тогава ще живеете по-кратко от един непушач. Смъртността при пушачите е от 20% до 50% по-висока в сравнение с тези, които никога не са слагали цигара в устата си“, подчертава Пето. “Дори да пушите по 10 цигари на ден, рискът от ранна смърт пак е голям. Така че, най-добре ги откажете веднага!

Ученият обръща внимание и на това, че е заблуда вярването, че леките цигари са по-малко вредни. “Повечето жени пушат леки цигари тип слим – с ниско съдържание на никотин и катрани. Не си мислете обаче, че употребата на такива цигари носи по-малък риск за здравето ви! Цигарата слим съкращава живота ви с толкова, с колкото и останалите цигари“.

Снимка: sxc.hu