Женският имунитет отслабва по-бавно

Имунната система на жените отслабва по-бавно, обявиха учените.

Жените живеят по-дълго от мъжете, защото имунната им система с течение на годините отслабва по-бавно спрямо тази на мъжете, показват нови проучвания. Именно силата на женския имунитет е основна причина за по-голямото дълголетие на жените.

Защитните сили на организма отслабват с годините, а нарастващата чувствителност на хората и развитието на болести съкращават живота.

Средната продължителност на живот във Великобритания например е 79 години за мъжете и 82 години за жените, сочи статистиката на Световната Здравна Организация. В Япония разликата е още по-голяма, като жените там живеят средно 85 и половина години.

За целта на проучването са взети кръвни проби на 356 жени и мъже на възраст между 20 и 90 години, пише агенция БГНЕС. Изследвани били нивата на техните бели кръвни клетки и имунни молекули, наречени цитокони. И при двата пола броят на белите кръвни телца намалява с възрастта, като се наблюдават значителни различия между мъжете и жените. Темпото на спад е много по-бързо при мъжете, което значи, че имунната система на мъжете отслабва много по-рязко, причинявайки по-ранна смъртност, докато женският имунитет отслабва по-бавно и затова средно за света жените живеят по-дълго.

Изследване на японски учени е публикувано в научното списание Immunity & Ageing. Те проучвали кръвни проби на японци от 20 до 90 години и открили, че общият брой на левкоцитите в кръвта на жените и мъжете намалява с годините, но показателят на лимфоцитите при жените е по-висок. В младежката възраст обаче броят на лимфоцитите при мъжете е по-голям от при жените. Така с годините определени видове лимфоцити намалят при жените по-бавно в сравнение с мъжете.

При мъжете и жените процесът на стареене е различен по много причини. В организма на жената има повече от хормона естроген, който изглежда ги защитава от сърдечно-съдови заболявания до настъпването на менопаузата. Половите хормони също влияят на имунната система, особено на определени типове лимфоцити, обяснява проф. Кацуика Хирокава от Медико-стоматологичния университет в Токио. По думите му състоянието на имунните клетки свидетелства за реалната биологична възраст на човека.

Снимка: Jan Willem Geertsma

loading...