Живакът в рибата е безопасен за организма на човека

Учени от университета Харвард в САЩ установиха, че живакът от изядената риба не увеличава опасността от инфаркт и инсулт при хората, като анализираха нивата на токсините в десетки хиляди изрезки от нокти, съобщи агенция БТА, като се позовава на Асошиейтед прес.

Рибата отдавна се препоръчва срещу сърдечносъдови заболявания, но някои специалисти се притесняваха от високото съдържание в живак в различни видове риби.

Изследването на американските учени обхваща данни за 174 000 души, проследени 11 години, и е най-голямото по тази тема. В него учените измерват живака в ноктите на хората, което е добър показател за продължителното излагане на метала заради консумация на риба. Разлики в честотата на инфарктите и инсултите между хората с най-голяма концентрация на живак и при тези с най-малка не е установена.

Хората трябва да ядат риба и да не се безпокоят за нежелателни последици за сърцата им” – каза кардиологът Дариуш Мозафариан.

Живакът се съдържа в почвата и скалите, включително и във въглищата. От електроцентралите на въглища и от други източници той попада във въздуха, оттам – във водата. Малките риби го поглъщат с планктона, след това те стават храна на по-големите, обяснява actualno.com.

Хищните риби, които живеят по-дълго като акула, риба-меч, кралската скумрия и др. натрупват най-много живак.

Снимка: marguefile.com