Живот в планината полезен за сърцето

Животът в планината полезен за сърцето.

Хората, които живеят в Швейцарските Алпи, имат по-малко сърдечни проблеми в сравнение с онези, които живеят в долините, заявиха изследователи от университета на Цюрих, цитирани от агенция ЮПИ.

Ако си роден на голяма надморска височина, това намалява риска от инфаркт и инсулт, са установили изследователи от института по социална и превантивна медицина към университета.

Била изследвана смъртността от съдечносъдови болести в зависимост от надморската височина на мястото на раждане и местожителството през 1990 г. Изследването обхванало 1,6 милиона души, които живеят в Швейцария.

Рискът от смърт и инфаркт спада с 22 % при всяко увеличаване на надморската височина с около 1000 метра, заяви ръководителят на изследването Давид Фах. При същото увеличаване на надморската височина рискът от инсулт спада с 12 %.

Изследователите са си поставили за цел да разберат защо надморската височина влияе върху сърдечната дейност и да определят колко дълго човек трябва да живее на по-голяма надморска височина, за да почувства благотворния ефект. Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.

Снимка: Zdraven.bg