Живот на Марс оцелява два месеца

Човек на Марс може да оцелее около 68 дни в колония, конструирана по съвременните технологии, обявиха експерти.

Според учените от Масачузетския технологичен институт в САЩ с настоящите технологии нивата на кислород, с които ще разполага човекът на Марс, ще намалеят драстично до два месеца и ще са необходими иновации, за да може някой ден хората наистина да заживеят и на съседната планета

Условията на живот на Марк към момента са такива, че човек там би могъл да оцелее около 68 дни, твърди ново изследване, цитирано от агенция АФП.

Според учените от Масачузетския технологичен институт с настоящите технологии нивата на кислород, с които ще разполага човекът на Марс, ще намалеят драстично до два месеца и ще са необходими иновации, за да може някой ден хората наистина да заживеят и на съседната планета.

Екип от пет специалисти е изследвал данните на холандската организация Mars-On, която набира доброволци за създаване на първата човешка колония на Червената планета през 2024 г.

Повече от 200 000 души са кандидатствали за “еднопосочен билет до Марс”, но едва 24 ще бъдат избрани да участват в “колонизацията”, която ще бъде частично финансирана от телевизионно реалити предаване.

Но условията на Марс – и лимитите в настоящите технологии – могат да направят тази мисия невъзможна – поне сега.

Първият смъртен случай ще настъпи най-много след 68 дни от началото на мисията, пише в доклада, в който учените са анализирали с математически формули кислорода, храната и технологиите, които една такава мисия ще изисква като ресурс.

Растенията, които ще са необходими, за да “захранват” колонията с кислород, ще произвеждат недостатъчни количества от него, твърдят авторите на изследването.

Все още няма измислена такава технология, с която да бъде преодолян проблемът с кислорода на Марс.

Ако се правят допълнителни “доставки” на резервни части от Земята до Марс, то това ще увеличи прекалено много цената на мисията, която в момента се оценява на поне 4,5 млрд. долара.

Бас Лендсдроп – един от основателите на Mars-One, също се съгласи, че изпращането на резервни части ще бъде проблем в мисията на организацията. Според него обаче учените не са използвали всички налични данни за анализа си и допълни, че технологията за колонизацията на Марс е почти готова.

Червената планета Марс се намира на близо 55 млн. километра от Земята и пътуването до там ще продължи поне седем месеца.

През юни 2013 г. компанията Ендемол, която е сред големите телевизионни продуценти, се съгласи да заснеме филм за участниците в колонизацията на Марс.

В слънчевата астрология планетата Марс управлява родените под зодия Овен, уточнява Zdraven.bg.

Снимка: NASA Goddard Space Flight Center

Zdraven.bg поздравява всички мечтатели с хита на Дейвид Боуи Space Oddity: