Заболелите от хепатит А в София се увеличава през есента на 2012 г.

Наблюдава се увеличена заболеваемост от хепатит А в столицата в началото на есента 2012 година.

Това съобщиха за Дарик от Инфекциозната болница, пише bestdoctors.bg.

Според експерти подобен епидемиологичен взрив се получавал веднъж на няколко години, но бил нормално явление. По думите на началника на детското отделение към лечебното заведение доц. Атанас Мангъров от тези факти може да се съди, че нивото на обществената хигиена е твърде ниско.

Става дума за естествено нарастване на заболеваемостта от хепатит, което се случва веднъж на 6-7 години, допълни доц. Атанас Мангъров. „Това е нещо нормално, което се случва на няколко години, когато се натрупат хора, неболедували от това заболяване. За да се зарази човек, трябва да има фекално замърсяване, което говори, че нивото на обществената хигиена е твърде ниско”, обясни той.

Различното този път е, че жълтеницата е покосила повече от лицата в зряла възраст, коментира още експертът. „Обикновено от Хепатит А боледуват деца в по ранна възраст. Сега също има деца, но преобладават тези които са над 2530 години”, заяви още доц. Мангъров.

От началото на годината в България са регистрирани над 3000 случая на заболели от хепатит А, като най-много от тях са концентрирани на територията на София област, допълват от Министерството на здравеопазването.

Снимка: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

loading...