Забраниха продукти с растителни мазнини да се наричат млечни

Българските власти вече забраниха продукти с растителни мазнини да се наричат млечни!

От 18 юни 2010 г. влиза в сила забраната продукти, които съдържат растителни мазнини да носят наименованието млечен. Производителите вече не могат да слагат етикет сирене, кисело мляко или кашкавал на подобни стоки, защото ще нарушат не само българското, но и европейското законодателство.

Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Най-строгата мярка е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.

Производителите, които използват растителни мазнини, вече трябва да поставят върху етикетите на стоките си само определения като „деликатес”, „продукт” или нещо, различно от досегашното „млечен”.

Такива продукти не може са да се назовават със защитените според европейското законодателство имена „сирене”, кисело мляко и кашкавал и други, обясни пред Дарик шефът на Дирекция „Държавен ветеринарно-медицински контрол” в Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Любомир Кулински.

Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти обаче ще може да се реализират до изчерпване на количествата.

Снимка: Zdraven.bg

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция с песни за мляко: