Забраниха яденето на кучета в Южна Корея

супа кучешко

В Южна Корея няма повече да ядат ястия от кучета.

Южнокорейският съд постанови, че убийствата на кучета за месо са незаконни, след настояване на активистите за правата на животните за забрана на храни от кучешко месо.

Кучешкото месо отдавна е част от южнокорейската кухня, като около 1 милион кучета се консумират ежегодно.

Но потреблението в последно време е намаляло, тъй като южнокорейците все по-често възприемат идеята за кучето като най-добър приятел на човека, а не като добитък, като практиката да се убива, вече е нещо като табу сред по-младото поколение. За по-ниското потребление помогна и натискът от страна на активистите.

Пътят на забраната бе проправен и от властите, които се позоваха на хигиенните разпоредби и законите за защита на животните, забраняващи жестоките методи на клане, за да се отърват от кучешките ферми и ресторанти преди настъпването на Олимпиадата в Пекин.

Групата за защита на правата на животните миналата година подаде оплаквания срещу собственик на кучешка ферма в Бучеон, обвинявайки го в убийство на животни без основателни причини и нарушаване на хигиенните изисквания, а по-късно прокурорите повдигнаха официално обвинение срещу него. Той бе осъден от съда в Бучеон, който реши, че консумацията на месо не е официалната причина да убива кучетата и го глоби 3 милиона юана (около 2 700 щатски долара). Прецедентът проправи пътя за изключване изцяло на консумацията на месо от кучета.

Групата за защита на животните е проследявала ферми за кучета и кланици в цялата страна, за да подаде подобни жалби срещу тях на съдебните органи.

Кучешкото месо обикновено се консумира в Южна Корея като летен деликатес с червено месо, което, леко сварено, се смята, че увеличава енергията.

Проучване от 2017 година установи, че 70% от южнокорейците не ядат кучета, но само около 40% смятат, че практиката трябва да бъде забранена.

Подобни дебати се появиха и в други азиатски държави, където се ядат кучета. Най-известният китайски фестивал за кучешко месо в югозападния град Юлин продължава да привлича тълпи, въпреки международното недоволство.

Решението на съда в Бучен предизвика яростни протести сред земеделските стопани, чиито помещения обикновено се използват като кланици, докато правителството не лицензира кланиците за убиване на кучета. Това е скандално. Ние не можем да приемем решението, че убиването на кучета за консумация на месо означава убиване на животни по прищявка, каза Чо Хуан Ро, представител на асоциацията на кучешките ферми, призовавайки правителството да легализира консумацията на кучешко месо и да лицензира кланиците за кучета.

Кучетата за хранене и кучетата като домашни любимци трябва да бъдат разглеждани поотделно, каза той, добавяйки, че става въпрос за различни породи, хранени по различен начин и отглеждани за различни цели. Кравите, прасетата, пилетата и патиците се отглеждат, за да бъдат консумирани, а защо кучетата да не са?!, заключи Чо Хуан Ро, цитиран от агенция БГНЕС и AFP.

Снимка на корейска традиционна супа кучешко: Марк Фаей

loading...