Забраниха яденето на кучета и котки в Шънджън

коте

Шънджън стана първият град в Китай, който забрани продажбата и консумацията на кучешко и котешко месо.

Решението за забрана на яденето на кучета и котки в китайския град бе взето, след като стана ясно, че епидемията от коронавирус е тръгнала от заразяване с месо на диво животно, което принуди китайските власти да забранят търговията и консумацията на диви животни, съобщи BBC, цитирани от агенция БГНЕС.

Шънджън отиде стъпка напред, като разшири тази забрана и върху месото от кучета и котки. Забраната влиза в сила от 1 май 2020 г.

По информация на Humane Society International (HSI), всяка година в Азия се избиват 30 милиона кучета заради месото им.

Независимо от това, практиката да се яде кучешко месо в Китай не е толкова широко разпространена – повечето китайци никога не са го правили и твърдят, че не искат да пробват.

Като домашни любимци кучетата и котките са установили много по-близки отношения с хората, отколкото всички други животни. Забраната за консумацията на месо от кучета, котки и други домашни любимци е често срещана практика в развитите страни и в Хонконг и Тайван, споделят от ръководството на града.

От там смятат, че „забраната отговаря на повелите и духа на човешката цивилизация“.

Според д-р Петър Ли – експерт по политиката на Китай в HSI, решението може да бъде преломен момент в усилията за прекратяването на бруталната търговия с животни, вследствие на която всяка година в Китай са избиват приблизително 10 милиона кучета и 4 милиона котки.

Успоредно с това, обаче, Китай одобри използването на меча жлъчка за лечение на пациенти с коронавирус.

Мечешката жлъчка, получавана от живи мечки, държани в плен, отдавна се използва в традиционната китайска медицина.

Активната съставка – урсодезоксихолевата киселина, се използва за разтваряне на камъни в жлъчката и лечение на чернодробни заболявания. Все още няма доказателства, че е ефективно средство срещу коронавируса, а процесът на получаването ѝ е болезнен и мъчителен за животните.

Шънджън е модерен китайски метрополитен с население на 12.5 милиона жители, пише Уикипедия.

Снимка на коте: Павел Кеса