Забраняват корекции на бюста на непълнолетни в Италия


Италианското правителство ще приеме закон, с който ще забрани извършването на корекции на бюста на момичета под 18 години и ще въведе регистър на пластичните хирурзи в страната, пише в-к Sunday Telegraph.

Мярката се налага, тъй като в Италия само през 2008 г. над 10 000 тийнейджърки са коригирали бюста си, като повечето от тях са “получили” операцията като подарък от техните родители. Много от момичетата дори не знаят какви рискове крият подобни операции и се подлагат на тях само, за да са в крак с модата.

Според италианската заместник-министърка на здравеопазването Франческа Мартини сега Италия е “Дивият запад в областта на пластичната хирургия“, тоест контрол на дейността на хирурзите няма, пише dariknews.bg.

Представители на италианското Дружество на пластичните хирурзи одобряват мярката, защото в Италия много хора се представят за пластични хирурзи, без да имат нужната квалификация за това и така често пъти се стига до ужасяващи истории, свързани с неправилно извършени операции.

По данни на Дружеството в Италия годишно се извършват 85 000 корекции на бюста. В 70% от случаите причините са чисто естетически. Едва в 30% причините са онкологични заболявания или преживени травми.

Снимка: sxc.hu