Забраняват откриването на нови болници в България

линейка

Правителството в оставка приема забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на нова Националната здравна карта на страната.

Правителството в оставка одобри на редовното си заседание забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на нова Националната здравна карта на страната, съобщи министър-председателят в оставка Николай Денков на 27 март 2024 г.

Той поясни, че това ще стане с промени в Закона за лечебните заведения.

„В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството, за да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса“, заяви Денков, цитиран от БТА. Той каза, че здравеопазването е от ключовите области, които не трябва „да падат жертва на политическата нестабилност“.

„В изпълнение на управленската програма на правителството, ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения. Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на новата здравна карта на страната“, заяви Николай Денков.

По думите му Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони – къде има нужда да се разкрият нови болнични легла и повече специалисти, и съответно къде е необходимо здравната каса да покрие тези нужди.

Последната Национална здравна карта е правена преди 6 години — през 2018 г.

Денков каза, че при сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказва, че има ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат реален достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на Националната здравна карта на България, подчерта премиерът в оставка. Той очаква следващото правителство да завърши този процес за около два месеца.

„Със законопроекта, който днес ще одобрим и представим за гласуване в Народното събрание, ще дадем възможност на здравната каса да планира възможно най-ефективно нейните ресурси спрямо реалните нужди на хората. Така държавата ще гарантира, че има осигурена болнична грижа и достатъчно специалисти за всички пациенти, независимо от това къде живеят те“, заяви министър-председателят в оставка Николай Денков.

Снимка на линейка: Юлиана Николова