Забраняват разхождането на едри кучета без повод и намордник

Българските депутати гласуваха строги правила за разходките на кучета и по-високи санкции на собствениците при неспазването им.

Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод.

На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

Това решиха българските депутати с гласуването на първо четене на 3 юли 2019 г. на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги е подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е сред вносителите. “За съжаление, серия от трагични инциденти, свързани с ухапвания от кучета, причиняващи средни, тежки телесни повреди и дори смърт, в последните месеци станаха ежедневие. Това наложи бързи законодателни промени”, обясни тя.

Според нея предложенията ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат широк обществен дебат по темата, в който тя призова да се включат всички заинтересовани страни. По думите и е трябва да бъде подложена на обсъждане и възможността за евентуална забрана за отглеждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

“Защо се налагат тези норми в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ги има в Закона за защита на животните? Проблемът е в правоприлагането, а не в законодателството. Органите, които трябва да следят, просто не си вършат работата”, заяви Филип Попов от БСП.

Ерджан Ебатин от ДПС , който е председател и на националния киноложки клуб на кавказката овчарка, разкритикува, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е агресивно, или не.

“Има кучета, които са 3 кг и са агресивни, има други, като сан бернар, които нямат никаква агресия. Този подход е грешен. Има опасни кучета, но дали има опасни породи кучета, е много дискусионен въпрос, добави депутатът от ДПС. “Има кучета, които са специално селектирани, за да имат агресия и да изпълняват определени функции. По-скоро трябва да се създадат стандарти за развъдниците”, заяви от трибуната на Народното събрание Ебатин.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лева се повишава и санкцията за разхождане на кучета в забранените от общините за места, каквито са детските площадки например. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов.

Контролът по изпълнението остава задължение на съответната община.

Снимка на куче с наморник: Кей Лафрат