Загубата на периферно зрение увеличава риска от автомобилна катастрофа

огледало в автомобил

Загубата на периферно зрение драстично увеличава риска от автомобилна катастрофа, установи проучване.

Загубата на периферно зрение увеличава риска от автомобилна катастрофа, съобщи БТА, позовавайки се на австралийски изследователи, които представиха труда си на годишна среща на Американската академия по офталмология в Сан Франциско (AAO).

Изследователите са се фокусирали върху зрителното поле на шофиращия човек. Широкото зрително поле позволява на шофьорите да виждат потенциални опасности от двете страни на автомобила и в същото време да следят случващото се пред тях. Изследователите от университета на Западна Австралия са работили с данни на повече от 31 хиляди шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години.

Повече от 4000 от по-възрастните шофьори (около 14%) са участвали в поне една автомобилна катастрофа. Повече от половината от тях са имали известна загуба на зрителното поле.

Анализът показва, че макар и малка загуба на зрителното поле в двете очи увеличава риска от катастрофа с 84%.

„Много хора смятат, че добра зрителна острота и яснота на зрението са достатъчни за безопасно шофиране“, каза в прессъобщение на 6 ноември 2023 г. д-р Шибон Манърс от университета на Западна Австралия, която е водещ автор на изследването. „Надяваме се, че тези резултати ще помогнат за информирането и на обществото, лекарите, лицензиращите органи и хората, които искат да шофират безопасно.“

Снимка на отражение на очи на шофьор в огледало в автомобил: StockSnap / Pixabay