Задължителна ваксинация срещу коронавирус в Австрия и разхлабване на ограничителните мерки

Белведера, Австрия

Изискването за задължителна ваксинация срещу Ковид-19 на всички пълнолетни граждани в Австрия влезе в сила от 5 февруари 2022 г.

От 12 февруари 2022 г. Австрия започва да смекчава ограничителните мерки с цел овладяване на разпространението на коронавируса, като хората ще трябва да носят FFP2 маска само в магазините и музеите. Отпада правилото за максимум четирима посетители, които представят доказателство, че са ваксинирани срещу ковид или са изкарали причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Разхлабват се ограниченията за присъствието на обществени събития. Зрителите на футболни мачове и други прояви обаче все така ще трябва да бъдат с маска.

От 19 февруари 2022 г. в Австрия не само ваксинираните и преболедувалите, но и онези, които представят отрицателен тест за коронавирус, ще могат да ходят на ресторант.

Правителството обясни смекчаването на мерките с факта, че ситуацията в болниците е под контрол.

На 1 февруари 2022 г. Австрия стана първата държава в Европейския съюз, въвела задължителна ваксинация срещу Ковид-19, като от 5 февруари влезе в сила законът, който прави ваксинацията срещу Ковид-19 задължителна за пълнолетното население в страната.

Президентът Александър Ван дер Белен вчера подписа федералния закон за задължителната ваксинация, след като той беше одобрен в парламента. Това е най-строгият по рода си закон в Европа.

В съседна Германия например въвеждането на задължителна ваксинация за цялото население все още е предмет на обсъждане. Италия и Гърция въведоха задължителни ваксини само за по-възрастните си граждани.

Новото разпореждане в Австрия се отнася до всички пълнолетни лица, с изключение на бременните жени и тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Хората, които скоро са се възстановили от коронавирус, също могат да бъдат изключение, но при определени условия.

Глобите за нарушители на закона ще достигат до 3600 евро и ще бъдат налагани от средата на март. Едва тогава ще започнат да се правят и проверки на произволен принцип за спазването на закона.

В Австрия напълно ваксинирани срещу Ковид-19 са 69 процента от населението – дял, който е по-нисък в сравнение с други европейски страни. От началото на пандемията в Австрия, с население от 8.9 милиона души, са потвърдени повече от 2.2 милиона случая на коронавирус. Над 14 хиляди от лабораторно доказано заразените са починали.

Снимка на замъка Белведере във Виена, Австрия: Герхард Бьогнер / Pixabay