Задължителни храни за имунитет

спанак и сьомга

Представяме списък с пет полезни храни, които засилват нашия имунитет.

Замърсяването на въздуха, нездравословната храна и твърде многото стрес оставят отпечатък върху здравето, съобщава агенция БГНЕС.

Експертите препоръчват следните храни за укрепване на имунитета. Включвайте ги редовно в ежедневното меню.

Спанак
В зеленчука спанак се крие истинско витаминно съкровище. Той съдържа витамин А, витамин В2, витамин В6, витамин С, витамин К и витамин D. Колко много витамини! Освен това той е богат на антиоксиданти, фитонутриенти, протеини, омега-3 мастни киселини и калций. Не случайно спанакът се нарежда сред най-полезните пролетни зеленчуци.

Сьомга
Сьомгата е източник на протеини, витамин D, витамините В и омега-3 мастни киселини. Предпазва от появата на рак, сърдечно-съдови проблеми, депресия и редица други заболявания. Препоръчително е да се консумира поне веднъж седмично.

Орехи
Орехите са най-полезните ядки. За силен имунитет обаче не е задължително да се хапват орехи всеки ден. За видим ефект са достатъчни и само няколко дни. Орехите съдържат много витамини, омега-3 мастни киселини и други хранителни вещества, които са полезни за сърцето и мозъка, забавят развитието на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Фасул
Фасулът съдържа лептин, който помага за намаляване на апетита. Той е богат на витамин В, калий, калций и фолиева киселина, които са полезни за мозъка и кожата. Тези вещества във фасула помагат за намаляване на кръвното налягане и предпазват от инсулт.

Боровинки
Освен че са вкусни, боровинките изобилстват с фитохимикали, които се използват за борба срещу различни заболявания. Боровинките са богати на флавоноиди и разтворими фибри, които се използват срещу рак, диабет, сърдечни заболявания, язва на стомаха, високо кръвно налягане. Боровинките помагат и за намаляването на лошия холестерол, както и на теглото, засилват ума и концентрацията и носят здрави зъби.

Снимка на спанак и сьомга: Ханс Бракмайер / Pixabay