Задължителното носене на защитно средство за лице в България отново се затяга

маска за лице

Заповед разпорежда задължително носене на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, но в закрити обществени простанства.

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица държавата въвежда по-строги мерки за борба с COVID-19. Маските на закрито отново стават задължителни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов на 22 юни 2020 г.

„Искаме, без да въвеждаме някакви нови извънредни нови тежки мерки, да се обърнем към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а оттам и по-висока степен на заболеваемост на българските граждани“, обясни Ананиев.

“Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в забранителен режимът за неносене на маски или по-скоро в препоръчителен от задължителен режимът за носене на маски не само в градския транспорт”, посочи и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в брифинга. Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители, много хора, да продължат да се носят маски, шалове или шлемове. По думите й, това има ефект, макар и не 100%.

Министър Ананиев изрази тревога заради увеличението в броя на носителите на коронавируса в цялата страна, както и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани и обясни, че са договорени мерки от утре – всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства.

“Това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания”, посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините и големите търговски центрове да се носят маски.

“Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани”, увери министърът.

Хронология на носенето на маска в България в пандемията от коронавирус

Досега оставаше носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения. Това се посочва в Заповед № РД-01-331/12.06.2020 г., подписана от здравния министър.

С нея се задължават, всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други закрити обществени места, както и на всички открити такива, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция. На останалите места носенето на маска е препоръчително.

С предишна заповед на здравния министър, издадена на 1 май 2020 г., Заповед № РД-01-247/01.05.2020 г., се отмени задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места, като в нея се посочваше, че „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

В по-предишна заповед на министър на здравеопазването, издадена на 24 април 2020 г. Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г., се нареждаше до 13 май 2020 г., включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Тази заповед продължаваше издаденото нареждане от здравният министър Кирил Ананиев със своя Заповед № РД-01-197/11.04.2020 г., която влезе е в сила от 12 април 2020 г. със срок на действие до 26 април 2020 г., включително.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че този вирус се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности, върху които са попаднали капки с коронавирус – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Снимка на млад мъж с маска за лице в парка: Орна Вахман