Задържане на теглото след диета е сполучливо с приемане на 300 калории по-малко

гръцка салата

Колко може да ядем, за да запазим теглото си?

Най-нежеланият ефект след диета за отслабване е възвръщането на килограмите. Учените установиха основната причина за това – за да запазят новото си тегло, отслабналите трябва да ядат средно 300 калории по-малко от хората със същото тегло, които не са били на диета.

Изчисленията са направени от проф. Майкъл Розенбаум от Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, който наблюдавал с години хора, подложени на диета.

Мъжете и жените били настанени в клиника и подложени на строга диета, благодарение на която свалили 10% от теглото си. След това те полагали усилия да запазят теглото си. Изследвания, направени преди и след това, разкрили тайните на успеха или провала им.

Броят на калориите, които трябва да приемате, за да запазите свалените килограми, намалява с 22%. Това се равнява на 300 или повече калории на ден по-малко от човек, който изглежда точно като вас, заяви проф. Розенбаум, цитиран от агенция БГНЕС. Изследването му показало също, че  преминалият през диета човек, трябва да яде стотици калории по-малко на ден с години, за да остане строен.

Причината е ефектът, който диетите имат върху мускулите. При отслабващите хора мускулите използват по-малко калории, за да вършат работата си, отколкото при човек с подобни килограми, който не е на диета.

Промените в метаболизма, хормоните и апетита също играят роля. Изследването на проф. Розенбаум показало също така, че след диета областите на мозъка, които възприемат храната като награда, са по-активни, докато тези, които генерират усещане за въздържане, не са толкова активни.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: chimugherm