Заменете безалкохолното с вода

чаша вода

Пийте вода, а не газирани напитки и сокове от магазина, ако искате да сте по-здрави.

Честата употребата на подсладени и газирани безалкохолни напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм.

Това са изводите от проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация на 26 февруари 2020 г.

Екип от учени в университета Тъфтс, Бостън, Масачузетс, откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98 процента по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия – понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или „добър холестерол” от тези, които пият подсладени безалкохолни напитки много по-рядко.

Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години.

“Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени напитки – сода, лимонада или плодов сок от магазина – с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си”, отбелязва специалистът по хранене и съавтор на изследването Никола М. Маккеоун, цитирана от агенция БГНЕС.

Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове от магазина.

Zdraven.bg, прекаленото пиене на безалкохолни с добавена захар води до напълняване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, както показват резултатите от изследване, публикувани в изданието Circulation още през 2010 г.

Снимка на чаша с вода: StockSnap