Заменете солта с подправки

Заменянето на солта в приготвянето на ежедневните гозби и ястие с подходящи подправки и билки води до здравословно хранене, твърдят експерти.

Научаването как да се използват различните билки и подправки, за да могат максимално да намалят количеството сол, което слагат в яденето си, биха били отличен избор за една по-здравословна диета, съветват учените.

Специалните кулинарни уроци на тема подправки, водени от специалисти, имат много по-голям ефект върху навиците на хората, отколкото ако те сами четат за вредата от солта, показва ново проучване.

След изследване, доброволците, прекарали 4 седмици без консумация на сол, като за заместител са използвали най-различни подправки, са приели с 966 грама натрий по-малко на ден от останалите, които не са променили дневния си прием на храна.

Изследователите не изтъкват конкретни подправки, които са по-полезни от други и дори съветват хората да опитат различни неща и да изберат най-подходящия вкус за тях.

Храната без сол изглежда много скучна и безвкусна, но учените съветват да не се отказваме от тези ястия, защото вкусовите рецептори имат нужда само от няколко седмици адаптация, за да свикнат без нея, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: brookpeterson

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение с хита на Спайс Гърлс Spice Up Your Life [Сложи подправки в живота си]: