Замразените зеленчуци по-полезни от пресните на щанда

Проучване показва, че замразените зеленчуци често могат да съдържат повече хранителни вещества, отколкото пресните, изложени на щанда.

Въпреки че повече от 80% от потребителите смятат, че пресните зеленчуци са по-полезни, истината е, че замразените храни съдържат 45% повече важните хранителни вещества. Със замразяването на зеленчуците в тях се запазват много важни за организма вещества, обясняват учени.

Диетологът д-р Сара Шенкер заяви, че хранителното съдържание на пресните зеленчуци започва да се изчерпва в момента, в който те бъдат откъснати. “Ние си мислим, колкото по-пресни, толкова по-полезни, но често това не е така“, заяви тя.

Установено е, че зеленият фасул бързо губи 45% от хранителни вещества, броколите и карфиола 25%, градинският грах до 15%, а морковите остават с 10% по-малко важни вещества, пише агенция БГНЕС.

Друго проучване пък разкрива, че осветлението в супермаркетите поддържа зелените зеленчуци пресни и им помага да произвеждат нови витамини. Това са установили американски учени, цитирани от Ройтерс.

Изследването, публикувано в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry, разкрива, че спанакът, съхраняван на светло, съдържа много повече полезни вещества (витамин C, K, E, фолат, както и лутеин) от този, държан на тъмно.

Растенията използват витамините за фотосинтеза, припомня health.bg. Дори и откъснати, листните зеленчуци продължават да фотосинтезират, докато в листата им има влага, не са вакуумирани и има светлина.

Снимка: Steven Depolo