Замразени клетки срещу бръчки

В очакване на бъдещето, когато ще бъде възможно чрез стволови клетки да се лекуват бръчките по лицето, в Италия вече започват да прилагат преходни системи в пластичната хирургия.

Става въпрос за замразяването на fibroblasti, или клетките, които създават колаген, свързващата тъкан на кожата. След години те могат да бъдат инжектирани, за да елиминират бръчки и други дефекти по лицето. Това е все едно да „сложиш във фризер“ младостта си.

Тази технология е много по-ефикасна от прилагането на т.нар. filler, ако се съди по резултатите от експериментирането й. Чрез нея концентратът от fibroblasti служи не само за запълване, а и за подхранване на кожата.

За да се постигне най-добър ефект, замразяването на клетките трябва да стане до 30-годишна възраст, казва Николо Скудери, директор на Клиниката по пластична хирургия в римския университет „Сапиенца“.  „В лицето на пациента се инжектира вещество, което му принадлежи, така че то се приема добре от имунната система и не оказва странични ефекти и неприятни реакции. Този метод ще се прилага заедно с лифтинг. По този начин, освен че ще бъде изпъната, кожата ще бъде подсилена с млади клетки“, твърди Скудери.

Засега цените за този вид интервенции са по-високи от тези на традиционните методи. Замразяването на клетките струва около 1000 евро, колкото й взимането им от пациента.

Процедурата е проста. Лекарят при амбулаторни условия ще взима „порция“ клетки зад ухото – около 3 мм, след което ще я изпрати за съхранение в Сан Марино. Там ще се прави екстракт на необходимите клетки, които след това ще се култивират, за да се получи концентрат. Колкото е по-млад пациентът, толкова по-бързо се мултиплицират клетките, тъй като с възрастта те имат тенденцията да „заспиват“.

Снимка: d-d-daisy