Замразяват цените на лекарства без рецепта

Замразяват цените на лекарства без рецепта, реши МЗ.

Лекарства, които се продават без рецепта в България, няма да поскъпват една година.

Това предвижда проект на Министерството на здравеопазването за промяна на наредбата за цените на медикаментите, който най-вероятно ще влезе в сила от април или май 2013 година. Така до май 2014 година фармацевтичните фирми ще пипат стойността на най-масовите илачи само според ръста на инфлацията. В момента те могат да вдигат цените им, когато пожелаят.

Замразяването ще засегне над 2230 вида хапчета, към които на практика българите прибягват най-често.

Без рецепта се продават витамини, болкоуспокояващи, медикаменти за простуда и грип. За 2012 година в България са закупени такъв вид лекарства за 341 милиона лева. Средната цена за опаковка е била 4.20 лева, показват данните на IMS Health, която измерва фармацевтичния пазар, цитира standartnews.com.

През миналата година с 6.2% се е увеличило потреблението на лекарства с рецепта, като е достигнало 1.8 млрд. лв. Въпреки това ръстът е по-слаб в сравнение с предишните години. Основните причини за това са по-малките грипни епидемии, поевтиняване на хапчетата и бедността на българите. Пациентите отново са платили от джоба си през 2012 година повече медикаменти отколкото държавата.

Те са извадили от джоба си за хапчета 1,33 млрд. лв. или с 40 милиона повече, отколкото през 2011 г. През 2012 г. здравната каса, министерството и болниците са похарчили общо 873 млн. лв. за лекарства срещу 801 млн. лв. през 2011 г. Увеличението от 70 милиона се дължи на децентрализирането на търга на здравното министерство. За първи път през миналата година болниците сами купуваха хапчетата срещу рак вместо ресорното ведомство и всяка клиника сама избираше на каква терапия да заложи. Не малко са заложили на по-иновативни и не толкова евтини медикаменти.

Снимка: Mateusz Atroszko